NIEUWE STRIPPER JAN
Delicious Entertainment heeft een nieuwe aanwinst Stripper Jan. Hij is ook fotomodel en hele leuke stripper. Hij stript nog ...
Lees meer >>>


PAALDANSEN

Paaldansen draait om fitness en vrouwelijkheid. Een mooie lenige meid die om een paal heen wervelt blijft iets sensueels houden. In die combinatie begon het paaldansen aan zijn opmars in Canada en in de VS. Weg van de duistere zaaltjes naar de amusementspodia van de showbizz om uiteindelijk te belanden in de frisse ruimtes die horen bij een nieuw soort fitnessbeweging. Vooral jonge vrouwen voelen zich er door aangetrokken.

In Engeland is het een rage, maar ook in Nederland is er veel interesse in paaldansen. Zeker nadat Nederland wereldkampioen werd. Er zijn paaldansscholen, paaldansworkshops, paaldanskledinglijnen en gelicenseerde paaldansinstructrices. Je kunt zelfs voor een klein bedrag een paal aanschaffen, zodat je thuis kunt oefenen.

Paaldansen vertegenwoordigt een soort emancipatie. Want om het goed te kunnen moet je in topconditie zijn: kracht, elegantie, lenigheid, ritme en zelfvertrouwen. Die combinatie past bij het zelfbeeld van moderne jonge vrouwen: sterk, zelfbewust, elegant en vrouwelijk.

Paaldansen riekt naar duistere podia waar schaarsgeklede vrouwen voor een zaal gretig kijkende mannen erotisch rond een paal heen kronkelen. Dat is meer een soort striptease dan dat het met dansen te maken heeft. Maar .. zet de palen in een goed verlichte dansruimte of een circus zoals Cirque du Soleil (één van de laatste shows) en er ontstaat een ander beeld. Ineens zien we gracieuze lichaamsbewegingen, soepelheid en muziek samenkomen. Wat een lenigheid!

We weten uit de dansgeschiedenis dat nogal wat dansvormen eerst als zedenverwildering en perversiteit zijn weggezet. Sterker, ze zijn veelal juist ontstaan om nieuwe bewegingen mogelijk te maken en te ontsnappen aan de corsetten van de tijdsgeest en/of de macht. Nogal wat dansen zijn – letterlijk – bevrijdingsbewegingen. En misschien moeten we het paaldansen daar ook onder rangschikken.

Zo gek is die gedachte niet, want het paaldansen begon in de jaren tachtig in de striptenten in Canada misschien wel als een soort onbewust feministische verzetsdaad. Je kunt natuurlijk strippen en al heupwiegend zo nu en dan een kledingstuk de zaal in kieperen, maar als je dan toch bezig bent kun je er misschien beter meteen een act van maken. En zo voerden de Canadese dames een paal ten tonele. Naast onmiskenbaar fallussymbool was dit attribuut immers ook een handige verticale rekstok die meer eigen beweging, meer eigen fantasie en dus ook meer bewondering mogelijk maakte. Zo kon het stripteasenummer tot een heuse act emanciperen.

En zo evalueerde het paaldansen tot een vorm van lichaamskunst waar het om meer ging dan het tonen van lichaamsdelen, maar eerder om lichaamsbeheersing, om elegantie.

Klik hier voor ons aanbod paaldansers. Wil je een workshop paaldansen volgen? Klik hier